Blog

11 anledningar till varför du borde skaffa en elsparkcykel

Människor har vuxit och förändrats genom historien genom att ställa de största frågorna. Hur tänder vi en eld? Vad finns på andra sidan? Tänk om vi stannar här och odlar grödor ett tag? Varför faller äpplen ned från träd?

Nu, till en mer modern fråga: Borde jag skaffa en elsparkcykel? Som med alla livets stora frågor bör vi titta på båda sidor av argumentet. Vi kikar på för- och nackdelar med att skaffa en elsparkcykel för att hjälpa dig att komma fram till om det är rätt beslut för just dig.

1. De är gröna

Inte när det gäller färg, även om vissa är det, som de knallgröna e-sparkcyklar du kan hyra i vissa städer. Nej, hela poängen med e-sparkcyklar är att få oss ut ur våra bensinslukande, planetdödande bilar och ut i det fria.

Jämfört med bilresor så resulterar elsparkcyklar i cirka 5% av deras totala utsläpp. Det är med andra ord en 95% minskning, vilket är ett ordentligt kliv i rätt riktning!

2. De är roliga

Kommer du ihåg att ha roligt? I denna tid av sjukdomar, ekonomisk osäkerhet och käbbel kan det vara svårt att minnas en tid då vi gjorde saker som gjorde oss glada (och nej, att köpa en ny stekpanna räknas tyvärr inte).

Men att hoppa på en elsparkcykel och köra med vinden i håret är en omedelbar ström av spänning, en liten seger över den tråkiga vardagen och ett vackert hejdå till elände. När du åker som vinden mot din destination försvinner alla dina bekymmer från den verkliga världen.

OBS! Kom ihåg att tänka på att alltid sätta säkerheten först, även om det kan kännas som att det har en negativ påverkan på det roliga. Få saker är tråkigare än en längre sjukhusvistelse, så sätt på hjälm innan du drar iväg.

3. Det är snabbare än att gå

Nu kan det här tyckas vara en kombination av att säga det uppenbara och skrapa i botten i tunnan av punkter, men det är hela poängen med en e-sparkcykel. Vissa tidiga användare kanske vill se trendiga ut eller (bokstavligen) sticka ut från mängden, kanske genom att skaffa en frisyr som är i stil. Men de flesta av oss försöker komma någonstans, och det främsta försäljningsargumentet för en e-sparkcykel är att den kan färdas från punkt A till punkt B i en bra hastighet.

Till och med långsammare modeller som endast går i 15 kilometer i timmen är mycket snabbare än att promenera. Såvida du inte gör den där olympiska hastighetsgången med dina armbågar och höfter i vild svängning runt om dig.

4. Se vad som finns omkring dig

Vi vet inte var du bor eller arbetar, men du gör förhoppningsvis det. Har du sett allt din stad har att erbjuda? Kanske finns det en park du inte kände till eller ett kafé med en vacker barista som gör en cappuccino så god att den får en nunna att svära.

Saken är den att vi alla är fast i våra små hamsterhjul, med genvägar från tågstationen till kontoret, "logistiska ormrännor" som sparar tid men kostar oss själen. Med lite mer hastighet i vardagen skulle det vara fantastiskt att ha tid att dyka runt ett nytt hörn, se dig om och njuta av något nytt.

5. De är enkla att använda

E-sparkcyklar är det enklaste sättet att ta sig runt i städer som Stockholm eller Göteborg. Jo, kanske med undantag för promenader, som de flesta redan har redskap för, men som vi redan har sagt, det går långsamt. Cyklar är en bättre jämförelse, men de är skrymmande, särskilt de dyra som fälls ihop till en liten konstutställning.

Ledsen att jag är så direkt, men att cykla får dig också att svettas. Du behöver inte vara en Lycra-klädd fitnessfantast för att förstå hur svårt det är att cykla. Försök att kliva av cykeln och gå direkt in till ett möte för att se vad som händer med din karriär. Jämför detta med att kliva in utan en enda droppe svett på kroppen, precis.

6. De håller nere antalet brott

En annan sak med cyklar är att de är väldigt lätta att skada. Mycket. Även om du låser in dem på huvudgatan och du går in på en pub brukar någon gärna böja ditt bakhjul eller stjäla ett däck. Man brukar säga att gatan är hård, och ingen vet det bättre än cyklister som lämnat cykeln utomhus.

Så det är bra att e-sparkcykeln kan förvaras säkert och tyst inomhus, utan att ta upp en hel vägg eller ett helt rum. Vissa modeller av elsparkcyklar kan till och med fällas ihop för att passa i ryggsäcken, perfekt för dig som gärna är så diskret som möjligt.

7. De kan göra arbetsdagen enklare

Fast i ett jobb utan någon väg ut? Mår du inte bra på jobbet? Åk då din väg under din lunchrast. Ta en paus från tänkandet och lär dig något nytt; ställ dig på en sparkcykel och åk någon annanstans. Det kan finnas ett konstgalleri, en lugn plats vid floden eller en bra bokhandel i närheten. Eller en riktigt bra pub för den delen.

Din e-sparkcykel kan förändra ditt liv om den låter dig täcka mycket mer mark under din lunchrast. Du kan gå tillbaka till jobbet efter lunch och känna dig utvilad, öppen och redo att göra ditt bästa arbete. Den ökade kvaliteten på ditt arbete kan göra att såväl kollegor som chefen blir nöjdare med dig.

8. De kan hjälpa dig att äta bättre

Vi har alla varit där. Efter en lång dag på jobbet är det lockande att inte laga något nyttigt från grunden, som vi vet att vi borde, utan istället äta något från frysen eller beställa hem en pizza från den lokala bagaren.

Men nu när vi är mer peppade på jobbet och inte behöver lägga så mycket tid på att komma hem, kan vi äntligen öppna de där receptböckerna som våra oroliga släktingar köpt åt oss. Och vad händer om vi saknar en ingrediens? Tja, den där hemska femminuterspromenaden till butiken kan nu göras på två minuter på din elsparkcykel. Plötsligt är det bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt, nästan.

9. Du kan få råd med ett större hus

Okej denna punkt kanske låter helt galen, men det är den Inte alls. I både städer och pendlingszoner är det givet att priset på ett hus sjunker ju längre bort det är från en station eller annan transportknut. Faktum är att endast en promenad på 5 minuter kan leda till 5-10% högre priser på hus i vissa städer.

Nu är ett par kilometer ingenting för dina små hjul. Även vid en ganska låg hastighet tar det bara några minuter. Med din nya pendlingsmetod så kan du därför ha råd att köpa ett hus som ligger lite längre bort, vilken kan resultera i ett extra rum eller iallafall en mindre prislapp.

10. Att köpa en elsparkcykel är billigare i längden

Även om det finns gott om samåkningsplattformar för elsparkcyklar är det mycket billigare att köpa en egen, speciellt om du planerar att använda den varje dag.

Låt oss säga att du vill använda en delad elsparkcykel  i 20 minuter två gånger om dagen. En avgift på 10 kr tas vanligtvis ut för att låsa upp sparkcykeln. Därefter kostar varje minut 1 till 3 kronor. Det kan alltså snabbt bli runt 100 kr per dag. Om du åkte på en delad elsparkcykel fem dagar i veckan under ett helt år skulle det kosta dig över 25 000 kronor!.

Å andra sidan kan du köpa en egen elsparkcykel som du kan använda varje dag för betydligt mindre. Exempelvis finns modellen EX6 som kostar under 5000 kr, den är hopfällbar och passar enkelt i ryggsäck utan att kompromissa på hållbarheten. Det är med andra ord enkelt att räkna ut att det finns pengar att spara.

11. De är riktigt smidiga

Elektriska sparkcyklar är små, de allra flesta modeller kan fällas ihop och kan enkelt flyttas runt. Så de är bekvämare än något annat.

Din elsparkcykel är enkel att förvara under dagen på följande platser:

  • Under skrivbordet på jobbet – Om du åker sparkcykel till jobbet kan du bara lägga den under skrivbordet under dagen. Så du behöver inte oroa dig för att någon ska stjäla den. På så vis undviker du även väder och vind vilket gör att din elsparkcykel varar längre. För bonuspoäng så kanske det till och med finns möjlighet till att ladda din elsparkcykel på kontoret.
  • I bilens bagageutrymme eller baksäte – Din elsparkcykel behöver inte nödvändigtvis ersätta din bil helt och håller. Du kan alltid ta med dig din elsparkcykel när du ska ut och köra. Lägg den bara i bilens bagageutrymme eller baksäte. En elsparkcykel är en bra sak att ta med på en weekendresa. Med en elsparkcykel behöver du inte heller oroa dig för var du ska parkera nära din slutdestination. I många städer kan detta vara en dyr och tidskrävande uppgift. Istället för att köra runt och runt en livlig gata och leta efter en plats, parkera lite längre bort och använd din elsparkcykel  för att avsluta den sista etappen av din resa.
  • Med dig när du åker kollektivt – Om du åker buss eller tåg kan du använda din elektriska sparkcykel för att göra den sista milen av din pendling snabbare. Ta bara med din elsparkcykel och hoppa på den när du kommer dit.

Som du kan se ger elsparkcyklar dig fler alternativ och gör det lättare att ta sig från A till B, oavsett om du använder dem med andra fordon eller bara för sig själva. Detta resulterar i ett otroligt smidigt fordon som underlättar en hel del i vardagen.