Blog

Användbara tillbehör till din elsparkcykel

Föreställ dig detta. Du har precis köpt en ny elsparkcykel till dig själv. Det är coolt, användbart, billigt och bra för miljön. Den gör vad den ska göra och tar dig från A till B.

Men då har du en idé: tänk om din elektriska sparkcykel kunde göra mer än att bara ta dig från plats till plats? Tänk om det var trevligare? Tänk om det fanns plats för mer bagage? Tänk om du kunde åka på den även när det är mörkt ute?

Den goda nyheten är att du enkelt kan lägga till tillbehör till elsparkcykel för att få din elsparkcykel att passa dina behov.

De flesta elektriska sparkcyklar hade bara två hjul, en ram, ett styre och en motormekanism. Men när tanken på att åka elsparkcykel till jobbet började slå fast, började nya sparkcyklar komma med mer användbara delar.

Men för att hålla produktionskostnaderna låga och göra e-sparkcyklar överkomliga håller många företag sina slutprodukter enkla och lämnar utrymme för uppgraderingar. Detta har fått folk att vilja ha tillbehör till elsparkcykel som kan köpas separat. Idag är det enklare än någonsin att hitta tillbehör till din elsparkcykel.

Nedan kommer vi att gå igenom några av de mest populära tillbehören, samt erbjuda en generell prispunkt. Med det sagt så har alla produkter budgetvarianter och lyxvaror, så priset är definitivt ingen fast regel.

Hjälm

Någon gång behöver en elsparkcykelförare en hjälm, och det är inte bara en trevlig sak att ha. Om du har en sparkcykel bör det vara det första du köper. Olyckor händer. Om en förare inte har rätt utrustning är det mer sannolikt att de skadas svårt i en olycka.

Vissa elektriska sparkcyklar i dag kan gå så fort som 70 kilometer i timmen. Om du inte är redo kan ett fall från en så hög hastighet leda till ordentliga skador. Värre är att råka ut för en krock med en större bil utan rätt skydd.

Om du befinner dig i en sådan här situation hjälper hjälm dig att minska riskerna en hel del.

Du kanske vill fundera på olika typer av hjälmar. Till att börja med finns det kraftiga hjälmar som ser ut som de som bärs av motorcyklister. Om de är för stora för dig kan du välja en lättare hjälm som fälls upp och är lätt att bära och förvara.

För snabba förare är det bäst att bära en kraftig hjälm, medan en lättare hjälm är bra för en daglig pendlare som färdas under 30 kilometer i timmen.

De flesta ställen har inga lagar som säger att människor som åker e-sparkcyklar måste bära hjälm. Men, som vi redan har sagt, vi tycker verkligen att du ska skaffa en eftersom det kan rädda ditt liv.

En bra hjälm kommer att kosta dig minst 500 kronor men de kan ofta vara dyrare än så.

Däcktätningsmedel

Om din e-sparkcykel har pneumatiska däck måste du ha däckslem eller däcktätningsmedel. Det är ett snabbt sätt att fixa ett hål i ett däck eller innerslang.

Vi älskar alla däck med luft i. De erbjuder en nivå av komfort som inte går att slå. Men de kan vara dyrare än däck som inte har luft i sig. Punkterade däck kostar mycket att laga eller byta ut.

Om du har däcktätningsmedel behöver du inte betala för att laga eller ens byta ut dina däck. Det är lätt att använda. För att fixa dina däck behöver du ingen form av specialutbildning. Allt du behöver göra är att hitta hålet och applicera tätningsmedlet enligt instruktionerna.

Detta kostar ofta runt 100 kronor.

Säkerhetsutrustning

Om du råkar ut för en olycka när du kör en e-sparkcykel kommer din kropp att ta smällen. Du behöver mer säkerhetsutrustning än bara en hjälm för att skydda dig i händelse av en olycka. Handskar, knäskydd, armbågsskydd och skyddsglasögon är några av de viktigaste tillbehören, särskilt om du har en mer kraftfull elsparkcykel som färdas snabbt.

Ett par bra handskar kommer inte bara att hålla dina händer varma, utan de kommer också att skydda dina händer från att bli skadade i en olycka. Oavsett hur snabbt du färdas bör du ha all säkerhetsutrustning du behöver. Även ett fall i 10 kilometer i timmen kan göra rejält ont, särskilt om du exempelvis endast är iklädd i kortbyxor och en T-shirt.

Handskar, skydd och skyddsglasögon finns i olika stilar. Som en allmän regel, välj alltid de som ger bäst skydd. I det här fallet är det bästa alternativet att bära motorcykelhandskar. Du kan också välja lättare tillbehör som är mer diskreta, men om det är mer din stil.

Priset för säkerhetsutrustning skiljer sig en hel del beroende på utformning och design. Generellt så kostar mer diskret säkerhetsutrustning lite mer.

Telefonhållare

För det första bör du inte använda din telefon när du åker på din e-sparkcykel. Att göra detta är farligare än att skicka ett sms medan du kör. Vi har redan sagt att ingenting hindrar din kropp från att ta smällen i en krasch. I det här fallet är det bästa sättet att förhindra att detta händer att köra långsamt.

Men det finns tillfällen då vi bara vill titta på våra telefoner snabbt. Vi kanske tittar på kartan eller ett samtal som precis kom in. Du håller med mig om att det kan vara irriterande att behöva stanna och ta upp telefonen ur fickan varje gång du vill kolla den. Det är därför du behöver ett fäste till din telefon. Vanligtvis är en telefonhållare fäst på sparkcykelstyret så att den är lätt att nå.

De flesta sparkcyklar kan paras ihop med en app som låter dig göra saker som att kolla din karta eller se vem som ringer dig. Dessa appar kan hjälpa dig att hålla reda på din hastighet, nivån på ditt batteri, avståndet du har gått och till och med felmeddelanden för din sparkcykel. Med en telefonhållare blir denna information lätt att komma åt.

För det mesta sitter ett telefonfäste på styret. Olika telefonfästen kommer att ha olika funktioner. Så se till att du får en som passar dina behov och din elsparkcykel.

Detta tillbehör kostar vanligtvis cirka 200 kronor.

Lås

Elektriska sparkcyklar är lätta att stjäla eftersom de är små, lätta och lätta att flytta. Elsparkcyklar har blivit ett populärt sätt att ta sig runt korta sträckor, så vi ser dem överallt, som i skolan, på jobbet, utanför bion och vid mataffären.

De flesta av dessa platser låter dig inte ta med din elektriska sparkcykel in, men de kan ha en plats för dig att förvara den. De flesta av dessa utrymmen erbjuder dock inte någon form av säkerhet för din elsparkcykel. Detta betyder en sak: om du inte vill att din sparkcykel ska bli stulen behöver du ett bra lås.

E-sparkcykelägare kan välja mellan olika typer av lås. De flesta använder ett kabellås som är flexibelt, lätt och kan låsas i olika vinklar. Men kabellås är inte bra för högriskområden eftersom alla tjuvar som vill kan klippa dem.

Kedjelåset är ett annat alternativ. Det är säkrare än ett kabellås eftersom det är tillverkat av höghållfast stål, som är svårare att skära. Det enda dåliga med den är att den inte är lika lätt att bära runt som kabellåset.

U-låset eller D-låset däremot ser ut och fungerar som ett stort hänglås. Det är den säkraste och billigaste av de tre.

Tyvärr har den en svag punkt, och du kommer att behöva något fast att låsa den till. Det bästa låset är därför det som möter dina behov och som passar in i den miljö som du vistas i.

Priset för olika lås skiljer sig åt då vissa modeller kostar under 100 kronor medan andra kostar över 1000-lappen.

Sadelväska

En sadelväska är ett bra sätt att ta med dig saker du behöver. För det mesta är den fäst på sparkcykelns styrstam eller styre. Sadelväskan ger dig mer utrymme att förvara saker som e-sparkcykelladdaren, däcktätningsmedel, insexnycklar och till och med snacks.

När du handlar en sadelväska, se till att leta efter en som är gjord av hårt, vattentätt material. Dessa kostar vanligtvis cirka 500 kronor om de är tillverkade i hög kvalitet.

Lampor

Många elsparkcyklar har endast fram- och bakljus som är svagt upplysta som standard. Men om du inte har en prestandasparkcykel, kommer du att märka att dessa lampor inte är särskilt bra. De är svåra att se och fungerar inte bra när det är mörkt. De sätts ibland ihop på ett sätt som gör dem mindre effektiva.

Den goda nyheten är att du kan få eftermarknadslampor som är bra och inte kostar för mycket.

Strålkastare

Jag vet att många av er hatar att behöva skynda sig hem innan det blir mörkt eftersom dina frontljus inte fungerar bra.

Med en 750-lumen LED-lampa behöver du aldrig oroa dig för att komma hem innan det blir mörkt igen. Ett bra frontljus ger dig rätt mängd ljus och gör dig mer synlig.

Bakbelysning

Vi kan inte bara ignorera bakbelysningen heller. Det är viktigt att hålla sig synlig och låta andra förare veta när du ska stanna eller svänga.

För det mesta sitter bakljuset på bakskärmen, vilket gör det svårt för andra förare att se. Du kan köpa bakljus som kan göra mer än en sak och fästa dem på baksidan av din hjälm eller ryggsäck. Detta ljus är också viktigt för att visa att du vill stanna eller vända.

Lampor är generellt sett billiga och kostar vanligtvis bara några hundralappar för både fram- och bakljus.

Bärrem

De flesta elektriska sparkcyklar är gjorda för att vara lätta så att de är lättare att bära, men de uppfyller inte detta kriterium. Vikten på en e-sparkcykel beror på typen av ram och storleken på batteripaketet.

Om din elektriska sparkcykel är på den tyngre sidan är en bärrem en bra sak att lägga till sina tillbehör. Den låter dig lägga tyngden av sparkcykeln på din axel, vilket gör den lätt att bära.

Denna rem är också användbar när du ska bära en lätt sparkcykel långa sträckor eftersom den sprider vikten över din starkare överkropp. När du väljer en bärrem, välj en som har vaddering för att göra det lättare för dina axlar.

En bärrem kostar vanligtvis runt 150 kronor.

Säkerhetsväst

När du kör i mörker tar din e-sparkcykel upp mindre än 20 % av den yta som kan ses. Din kropp använder resten av procenten. Som ansvarsfull sparkcykelförare och för din egen säkerhet bör du alltid bära skyddsväst, det vill säga en reflexväst.

Det kan eller kanske inte krävs av lagarna i ditt område. Kom ihåg att du är säkrare på vägen när andra förare kan se dig. Du kan ta det ett steg längre och få ett överdrag till din ryggsäck som är reflekterande.

En helreflekterande väst kostar runt 250 kronor, detsamma gäller för ett reflekterande överdrag till ryggsäcken.

Extra batteri

Det är en bra idé att ha ett extra batteri om du får slut på ström eller vill ha extra lampor, LED-instrumentpaneler, musikenheter eller till och med ladda din telefon.

Visst, batterier kan vara tunga och tröttsamma att bära runt hela tiden i ryggsäcken. Du kan förvara den i din sadelväska istället, vilket också gör det enkelt att ansluta till andra enheter när du behöver använda batteriet för att driva dem.

Se till att förvara ditt batteri på en sval, torr plats och inte i direkt solljus för att det ska hålla längre. Ett extra batteri till din elsparkcykel kostar vanligtvis runt 1000 kronor.

Med dessa tillbehör så kan du enkelt anpassa din elsparkcykel till att bli ett fordon som passar just dig och dina behov på bästa möjliga sätt. Som du kan se så kostar tillbehören oftast inte alltför mycket heller, vilket är ytterligare en anledning till att skaffa de tillbehör som du är i behov av.