Blog

Vad är en elsparkcykel och hur fungerar den?

Det kan inte vara någon som har undgått att elsparkcyklar, eller elscooter som det också kallas, är det trendigaste transportmedlet runt om i världen just nu. I princip överallt kan man se människor färdas runt om i städer med hjälp av elsparkcyklar och det är ett miljövänligt och effektivt sätt att ta sig fram.

Du som läser detta har med största sannolikhet redan koll på vad el elscooter är, du kanske till och med har provat att åka på en själv eller känner någon som äger en egen. Men har du koll på hur elsparkcyklar fungerar? Vad de är gjorda av och varför de är så populära? I det här inlägget ska vi göra en djupdykning i elsparkcyklar och förklara vad det är, hur de fungerar, varför de är så populära och vad man kan tänka på om man vill köpa en egen!

Vad är en elsparkcykel?

En elsparkcykel är precis som en vanlig sparkcykel, som de flesta av er kanske använda som barn, med undantaget att den har en batteridriven motor som gör att den kan köra av sig själv. Du behöver inte sparka dig framåt – det finns ett batteri som gör att den kan åka i hastigheter mellan 15–40 km/h helt av sig själv. De kommer i olika modeller och storlekar och kan användas av såväl barn som vuxna.

Det finns många olika sorters elsparkcyklar och många olika företag som hyr ut dem eller säljer dem. Du har säkert sett att de står parkerade längst gatorna i staden där du bor, eller att personer runt om i staden kör runt på privata modeller. Det är ett effektivt transportmedel som kan ta dig runt i staden snabbt och effektivt – och de är såklart bra för miljön!

Hur fungerar en elscooter?

Som vi nämnde tidigare drivs en elsparkcykel av ett batteri, men det finns fler intressanta aspekter att ta upp. Här på Elkicken kan du köpa elsparkcyklar av olika modeller, och just våra elsparkcyklar är tillverkade av aluminiumlegering (vi har dessutom modeller tillverkade av aluminium-magnesiumlegering) – ett material som är robust, slitstarkt, stabilt men ändå otroligt lättviktigt! Våra elsparkcyklar kan dessutom bära tung vikt, trots lättheten hos materialet. Våra modeller kan bära 120 kg, men vi har testat dem upp till 300 kg när de åker framåt och 800 kg när de står sill – och de håller för allt!

Andra tillverkare och hyrfirmor av elsparkcyklar kan ibland använda sig av andra material, som är lite mer lika cyklar i materialet. Elsparkcyklar som är tillverkade av exempelvis aluminiumlegering är dock otroligt mycket lättare att bära och frakta, då materialet är lätt samtidigt som det är smidigt.

På en elsparkcykel finns det i regel en ram (alltså den L-formade ramen som går från styre till stödet man står på), ett batteri samt en gas och en broms. Vissa modeller har ringklockor, andra har dubbla bromsar. Hos oss på Elkicken hittar du olika varianter av elscooters som har olika funktioner. Våra modeller EX6 och EX8 har en elektronisk ringklocka, medan vår modell EX9 har en mekanisk. EX6 har dessutom dubbla bromsar, medan EX8 och EX9 har trippla bromsar för extra säkerhet. Många elsparkcyklar har olika typer av utrustning och det varierar dessutom från företag till företag.

Hur snabbt går en elsparkcykel?

Just hastigheten är något som kan variera mellan olika märken och olika modeller men det vanligaste är att elsparkcyklar går mellan 15–40 km/h. Det är dels på grund av den snabba hastigheten som så pass många väljer att använda sig av elsparkcyklar för stadstransport. Det går snabbt att ta sig fram runt om i staden men man behöver inte oroa sig för att det ska gå för snabbt. Men för dig som funderar på att köpa en elscooter kan det trots allt vara bra att tänka på att alltid köra säkert, du vill inte åka för snabbt bara för att du kan – det är just detta som kan orsaka olyckor.

Hos oss på Elkicken kan du välja mellan olika modeller som går i olika hastigheter. Vi har bland annat elsparkcyklar som har en maxhastighet på 25, 32 och 40 km/h – så det finns en modell som passar bra för alla, oavsett vilka behov av hastighet man kan tänkas ha!

Vad finns det för olika typer av modeller?

I regel kan man bruka en elscooter på två olika sätt – genom att hyra en eller genom att köpa en. För den som vill hyra finns det flera olika företag som hyr ut elsparkcyklar runt om i städer här i Sverige. Oftast finns de dock bara i aningen större städer, vilket innebär att du som bor i en mindre stad kanske inte har samma tillgång till de som människor i de större städerna har. Men det kan vara ett bra alternativ för dig som bara vill prova på!

Att köpa en elscooter däremot är ett otroligt bra alternativ på grund av att du på så vis har en helt egen elsparkcykel som du kan använda oavsett var i landet du bor. Det är ett snabbt transportmedel som du lätt kan ta med dig på bussen eller tåget, och använda i olika städer om du exempelvis reser bort.

Vi på Elkicken säljer en rad olika modeller och våra populäraste modeller är EX6, EX8 och EX9! Vi har utvecklat innovativa elscooters av den allra bästa kvaliteten som har otroligt många bra fördelar som du garanterat kommer att älska. Våra elsparkcyklar är tillverkade av ett robust och stabilt material som också väger otroligt lite. De går att vika ihop fyra gånger vilket gör att de faktiskt kan få plats i en ryggsäck – perfekt för dig som ska resa och vill ta med dig elsparkcykeln. Utöver deras smidighet och lätta material är de dessutom utrustade med ett otroligt starkt batteri – 18650 – som ofta används på elbilar såsom Tesla. De kan dessutom användas oavsett om de regnar och batteriet håller, enligt våra tester, upp till 80% av sin prestanda i upp till 5 år framöver. Vi säljer dessutom lösa batterier som du kan köpa till om du märker att batteriet börja tappa kapacitet efter några år. Du kan läsa mer om våra olika modeller här på hemsidan, i vår webshop.

Spelar materialet roll?

Vilket material en elscooter är tillverkat i kan påverka mycket. Bland annat kan hastigheten, vikten och möjligheten att vika ihop den påverkas. Ett lättare material, såsom aluminiumlegering (det som vi ofta använder till våra modeller) är robust men kan ändå vikas och är lätt att bära. Men det finns även företag som väljer att tillverka sina elsparkcyklar i tyngre material, ofta de som hyr ut sina elsparkcyklar. De företag som hyr ut sina elscooters använder sig dock ofta av aluminium, men ett mer billig typ av aluminium, då de inte behöver tänka lika mycket på hållbarheten. Vi på Elkicken använder oss av den mer robusta sorten. Faktum är att vi använder oss av ett material som är mer stabilt och mer robust än vad andra företag som exempelvis Xiaomi och Ninebot gör, på grund av att vi vill att våra elscooters ska vara stabila och trygga att åka på.

Ett tyngre material är ofta bra för hyr-modeller, då de inte behöver vikas ihop eller kunna transporteras – de ska ju bara användas och inte fraktas. Det är dessutom bättre för hyr-modeller som lämnas utomhus hela tiden, då de vanligtvis kräver lite mer robusthet för att kunna stå utomhus året runt.

Olika modeller för olika åldrar?

En av de vanligaste frågorna som berör elsparkscyklar är huruvida man bör köpa speciella modeller till barn eller inte. Det kan bero på vilken ålder barnet har såklart, och om barnet är gammalt nog för att köra en elsparkcykel. Det finns ingen direkt åldersgräns, den enda regeln för barn och ungdomar är att man behöver använda hjälm om man är under 15 år. Det kan dock vara att rekommendera att inte köra elsparkcykel om man är under 12 år gammal, då man kanske inte har motoriken som krävs för att hantera fordonet.

För barn mellan 12–16 år gamla kan det dock vara bra att välja en aningen mindre modell, beroende på längden. I och med att våra elsparkcyklar är så pass lätta är de lämpliga för alla åldrar. För dig som funderar på att köpa en elsparkcykel till ditt barn kan du läsa mer om eventuella regler på Trafikverket, samt läsa våra produktspecifikationer för att säkerställa att modellen är lämplig för barnets längd.

Vad ska man tänka på när man kör elsparkcykel?

Något som många kanske inte tänker på när man kör elsparkcykel är att det finns speciella trafikregler som man måste följa. Innan elsparkcyklar blev så pass populära fanns det inte några specifika regler för just dessa, men i takt med att fler och fler använder dem börjar också fler och fler regler komma. Så vad är det egentligen som gäller?

För det första få du inte skjutsa någon på din elsparkcykel – det kan faktiskt ge böter! Är du under 15 behöver du dessutom använda hjälm. En elscooter ska vara utrustad med lampa och reflexer, för att synas i mörkret. Den ska också ha bromsar såklart. I regel är det samma trafikregler som gäller för elsparkcyklar som det är för vanliga cyklar, men om de överstiger 20 km/h gäller vissa andra regler. Det är bra att du som tänkt köpa en elsparkcykel har koll på såväl säkerheten, som trafikregler – så att du kan säkerställa att du kör säkert och enligt lagen.

Vad erbjduer vi på Elkicken?

Vi på Elkicken designar och tillverkar elsparkcyklar av hög kvalitet med innovation, prestanda och flexibilitet i fokus. Våra modeller är tillverkade i hållbara och högkvalitativa material och de är robusta, snabba och enkla att hantera. Vi tror att framtiden är eldriven och det är precis därför vi jobbar på det sättet vi gör. Våra produkter är framtagna för en enkel transport i stadsmiljö och vi vill att våra kunder ska få ett hållbart, miljövänligt och effektivt sätt att ta sig från en plats till en annan.

I dagens samhälle blir behovet av enkla transportmedel större och större. Att åka kollektivt är bra, men det resulterar allt för ofta i sena ankomster eller köer. Med hjälp av en elscooter kan du lätt ta dig till skolan, till jobbet eller till mataffären och du behöver aldrig mer vänta på en buss eller ta onödiga bilturer. Våra elsparkcyklar är dessutom snabba och det går snabbt att åka långt. Ett perfekt sätt att ta dig runt i staden helt enkelt!

Besök vår webshop för att utforska sortimentet!

Om du vill veta mer om oss, våra produkter eller vår historia kan du hitta allt detta och mycket mer direkt här på vår hemsida. Vi har en lättnavigerad webshop där du hittar våra elsparkcyklar och hoverboards. Vi har dessutom vår blogg där vi skriver om just elsparkcyklar, miljövänliga transportmedel och hur vi arbetar med design och produktion av våra produkter.

Om du behöver komma i kontakt med oss för att ställa frågor, få hjälp med en beställning eller om du har någon annan fundering är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Vårt team jobbar hårt för att alltid återkoppla så fort de kan och vi gör vårt bästa för att vara tillgängliga för våra kunder så mycket som vi bara kan.

Så passa på att besök vår webbshop redan idag och utforska vårt breda utbud av elsparkcyklar och hoverboards! Vi har garanterat något för alla – oavsett vem du är eller vilka behov du kan tänkas ha. Varmt välkommen in till oss här på Elkicken!