Blog

Vad ska man tänka på när man köper en elsparkcykel?

Under de senaste åren har elsparkcyklar verkligen tagit över hela samhället. Det är ett fantastiskt transportmedel som finns i princip överallt, och som gör det enklare för människor runt om i världen att ta sig runt på gatorna även om de inte har körkort eller tillgång till kollektivtrafiken. Elsparkcyklar är dessutom ett hållbart transportmedel då de drivs av el, genom batterier. De släpper inte ut några avgaser och de är helt enkelt snälla mot miljön.

Vi som arbetar här på Elkicken drivs av innovativa och hållbara lösningar och vi både designar, tillverkat och säljer våra flexibla elscooters och hoverboards till kunder runt om i landet. Vi har skapat nytänkande produkter som är robusta, stabila och praktiska för alla typer av miljöer och alla olika livssituationer. I den här artikeln ska vi lära dig lite mer om våra elsparkcyklar och ta upp några faktorer som du kan ha i åtanke när du vill köpa en egen. Vi kommer att berätta allt du behöver veta om hastigheter, material, pris och allt däremellan. Läs vidare för att ta del av informationen!

Vad behöver du?

Du har äntligen bestämt dig – du vill köpa en egen elsparkcykel! Kanske är du trött på alla hyrföretag som inte håller rätt standard, eller kanske vill du bara ha friheten med att kunna ta med dig din egen elscooter var som helst. Oavsett vilken anledning du har för att köpa en egen elsparkcykel förstår vi dig till fullo, och vi ska försöka att ge dig en så bra bild som möjligt av hur du väljer rätt modell för dig.

Så, det första du behöver veta när du ska köpa en ny elsparkcykel är såklart vad du behöver. När kommer du att köra din elsparkcykel? Är det ditt dagliga transportmedel eller något som du bara kommer att använda ibland? Behöver du en smidig modell eller vill du ha en robust elscooter i tungt material?

Hos oss på Elkicken hittar du en mängd olika modeller, och vi kommer att berätta lite mer om våra modeller senare i det här inlägget så att du får en bättre bild av precis vad vi kan erbjuda dig. Du kan dessutom när som helst spana in vår webshop för att titta på våra modeller och kanske läsa lite mer noggrant vad som ingår i varje modell.

Vem är du?

En annan viktig faktor som spelar roll när du ska köpa en elsparkcykel är såklart vem du är! Hur gammal är du? Hur lång är du? Om du är ung och väldigt kort kanske det är viktigt för dig att din elscooter inte är för hög, och om du tvärtom är väldigt lång behöver du såklart en modell som inte är för liten. När du ska köpa en ny elsparkcykel är det därför viktigt att du håller koll på måtten och om det finns några specifika längd- eller viktbegränsningar.

Det kan även vara bra att veta att din nya elsparkcykel har alla funktioner som du behöver. För dig som verkligen prioriterar säkerheten kanske det kan vara bra att välja en elsparkcykel som har flera bromsar (våra modeller har minst två bromsar, en har till och med tre). Eller kanske vill du hellre veta att din nya elscooter har bra belysning, eller bra reflexer? Alla dessa aspekter kan vara enormt viktiga för vissa personer, medan andra kanske hellre prioriterar hastigheten.

Vilken hastighet vill du ha?

Beroende på vilket företag du handlar din elscooter ifrån kan det finnas olika typer av hastighetsbegränsningar. När man hyr en elscooter ligger hastighetsgränsen ofta på 15 km/h–20 km/h. När du köper en egen elsparkcykel är hastigheten ofta mer flexibel. Hos oss på Elkicken kan du välja mellan olika modeller som har olika hastigheter. EX6 har en hastighet på 10–15–25 km/h, medan EX8 kan köra 10–15–32 km/h och EX9 kan köra 6–20–42 km/h. Det är alltså helt och håller upp till dig hur snabbt du vill att din nya elscooter ska kunna färdas.

Just hastigheten är något som många tycker är viktigt när de köper en egen elsparkcykel. Det är trots allt det som avgör hur fort man kan färdas, och många som kör i stadsmiljö vill gärna köpa en elscooter som kan komma upp i relativt höga hastigheter så att man kan ta sig fram snabbt – men säkert.

Behöver du kunna frakta den enkelt?

Något som många kanske inte tänker på när de köper en egen elsparkcykel är flexibiliteten och möjligheten att frakta den. Du som kanske har provat att hyra en elscooter vet förmodligen om att de är väldigt svåra att frakta när man inte kör på dem. Det går såklart att rulla dem framåt, men om du har en egen elscooter vill du förmodligen kunna bära den upp och ned för trappor, in i hissen, på tåget eller dylikt.

Vi på Elkicken har tagit fram elsparkcyklar som är optimerade för just frakt. Våra modeller, till skillnad från hyrmärken eller andra märken, kan vikas upp till fyra gånger och bli lika stora som ett tangentbord. De kan till och med få plats i en ryggsäck när de är hopvikta! Våra modeller är dessutom tillverkade i aluminiumlegering vilket innebär att de är otroligt robusta att färdas på, men oerhört lätta att bära. Detta är en aspekt som våra kunder älskar, då det är otroligt enkelt att ta sig fram på dem, men även otroligt enkelt att frakta dem fram och tillbaka på tåg, buss eller bara upp för en trappa.

Vilket pris är rimligt för dig?

Ytterligare en sak som många värderar är ett bra pris, såklart. När man köper en elsparkcykel gör man trots allt en investering, och man vill såklart ha ett bra pris på en produkt som dessutom håller länge. Våra modeller har otroligt bra batterier och enligt våra tester håller batteriet sin fulla prestanda i upp till 5 år. Det innebär att du betalar ett bra pris för en elsparkcykel som håller länge, och som har ett batteri som fungerar precis som det ska i upp till fem år, och därefter håller ungefär 80% av sin prestanda. Vi säljer dessutom batterier separat ifall du, efter fem år, känner att du behöver byta.

Övrigt att tänka på

Det finns ytterligare ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke när du köper en egen elsparkcykel. Bland annat vilka funktioner den har, alltså belysning, bromsar, laddare, batteritid, ringklockor och dylikt. En elscooter som inte har dessa funktioner är egentligen inte en bra elscooter. Du vill såklart att ditt nya transportmedel ska ha alla funktioner som krävs, dels för din egen säkerhet, dels för att följa trafikreglerna. När vi designade och tillverkade våra elsparkcyklar gjorde vi det med säkerhet, innovation, flexibilitet och prestanda i åtanke och vi är alltid noggranna med att våra produkter följer reglerna och har alla certifieringar som krävs för att säljas på den svenska marknaden.

Vad erbjuder vi på Elkicken?

Så vad kan vi då erbjuda här på Elkicken? Idag har vi tre olika modeller på våra elsparkcyklar, men vi jobbar såklart alltid på att ta fram nya modeller baserat på våra kunders krav och önskan. Vi erbjuder även hoverboards, och i framtiden kanske vi till och med kommer att kunna erbjuda ännu fler produkter.

Men i dagsläget har vi alltså tre modeller på våra elsparkcyklar – EX6, EX8 och EX9. Modellerna har olika funktioner och är anpassade efter människor med olika behov. Modellen EX6 är perfekt för dig som vill ha en elsparkcykel som är enkel att bära och frakta, EX8 är perfekt för dig som tycker att portabilitet, balans och distans är viktigt, och EX9 är perfekt för dig som vill kunna köra riktigt långt och i andra typer av terränger, då den är mer robust än de andra.

Vi använder oss av att batteri av modellen 18650, vilket är samma som Tesla använder till sina elbilar. Det är ett batteri som håller sin prestanda i åtminstone fem år, därefter håller det åtminstone 80% av sin prestanda. Batteriet är dessutom optimerat för det nordiska klimatet och olika väderförhållanden. Modellerna EX6 och EX8 har ett avtagbart plug-in batteri, som enkelt kan tas bort och laddas eller bytas ut helt och håller. När du köper en av dessa modeller kan du dessutom välja att köpa till ett extra batteri, så att du aldrig behöver oroa dig för att batteriet laddas ur när du åker. Du kan dessutom ladda batteriet utan att ta loss det från scootern. EX9 har ett liknande batteri, det är dock tämligen bättre, som också kan tas ut och bytas ut enkelt.

Våra elsparkcyklar i modellerna EX6 och EX8 är tillverkade i aluminiumlegering, medan EX9 är tillverkad i aluminium-magnesiumlegering. Båda materialen är otroligt robusta och stabila att åka på, samtidigt som de är lättviktiga och enkla att bära och transportera när du inte åker på den. EX9 har dock ett material som är aningen mer anpassat efter olika terränger, och ger extra stabilitet. Alla modeller är dessutom vattentäta och kan användas i regn och rusk utan problem. Vid våra testar framkom det till och med att elsparkcyklarna kan användas i upp till 6000 timmar och fortfarande hålla samma goda skydd mot regn eller vatten. Billigare modeller (som till exempel de man hyr) har ofta problem med att färdas i vatten då det lätt blir läckage – men inte våra.

Våra modeller kan ta upp till 120 kg i vikt och vis våra tester kunde ta färdas med en vikt på upp mot 300 kg, samt bära upp till 800 kg när de stod stilla. De styrs genom ett styre som har broms, en LED-skärm som visar hastighet och batteri. Alla modeller har dessutom en fotbroms på bakhjulet! Du gasar med hjälp av en liten spak på handtaget, vilket ger dig som förare extra stabilitet. Modeller från märken som Xiaomi och Ninebot använder sig av gas som man trycker på en skärm, vilket inte är lika säkert.

Sammanfattning

Så där har ni det – allt du behöver veta inför ditt köp av en egen elscooter och lite mer information om våra modeller och vad som gör dem unika. Om du vill läsa mer om våra olika modeller kan du spana in dem här på vår hemsida. Vi finns dessutom tillgängliga för dig som har frågor eller funderingar – du är alltid välkommen att kontakta oss.

Välkommen till Elkicken – innovation, flexibilitet och prestanda.