Blog

Vilken elsparkcykel passar bäst för barn?

Välkommen hit till oss på Elkicken och ännu ett inlägg här i vår blogg! Idag kommer vi att prata lite mer om elsparkcyklar för barn, vad man ska tänka på och om det finns några specifika krav för dig som har ett barn som vill köpa en elsparkcykel eller om du själv är minderårig och vill veta vad som gäller.

Allmänt om elsparkcyklar

Elsparkcyklar är ett otroligt vanligt transportmedel idag och i princip alla har någon gång testat att köra en, antingen genom att hyra eller köpa en egen. Just att hyra elsparkcyklar är otroligt vanligt i större städer och det finns mängder av olika företag som konkurrerar med varandra om att få flesta personer att hyra dess produkter. Det finns dock en debatt kring huruvida elsparkcyklarna man hyr är bra för samhällen eller inte, då många klagar på dåliga parkeringar, olyckor eller vårdslöshet i trafiken. På grund av detta väljer allt fler att istället för att hyra, köpa egna elsparkcyklar. Det kanske inte löser olyckorna eller vårdslösheten, men det tar i varje fall bort problemet med dåliga parkeringar.

Allt fler och fler företag satsar nu istället på att sälja elsparkcyklar till privatpersoner och företag som alternativ mot hyr-modellerna – precis som vi på Elkicken gör. Det är perfekt för dig som tycker om att åka elsparkcykel, men som gärna vill ha en egen modell. Fördelarna med att ha en egen elsparkcykel är såklart att du kan använda den när som helst, utan att behöva hyra genom en app eller tänka på parkeringen eller andra saker.

När det kommer till att köpa en egen elsparkcykel finns det dock en fråga som många ställer sig, främst föräldrar – vilken modell är bäst lämpad för barn? Det är en fråga som kan vara svår att besvara dock, på grund av att alla barn är olika och behöver olika saker. Vissa barn och ungdomar kan vara proffs på att manövrera elsparkcyklar, medan andra kanske inte ens kan stå rakt på en. Därför är det viktigt att veta lite mer om elsparkcyklar och vilka olika funktioner, för- och nackdelar som finns med olika företag och olika modeller. Vi på Elkicken kan såklart inte prata för hur andra företag tänker kring elsparkcyklar för barn, men vi ska berätta lite mer om vår vision och hur våra modeller fungerar för olika människor.

Borde man köpa en speciell modell för barn?

Den främsta frågan som man ofta ställer sig är såklart – vilken ålder får man åka elsparkcykel? Det finns faktiskt inte någon åldersgräns listad men den generella regeln är att barn under 15 år måste bära hjälm. Om du är ett barn under 15 år, eller om du som läser det här är förälder till ett barn under 15 år, är det upp till er att avgöra om barnet bör få ha en egen elsparkcykel eller inte. Om barnet får ha en egen, kan det vara bra att en förälder är närvarande när barnet lär sig att köra elsparkcykeln så att du kan säkerställa att barnet kan manövrera fordonet på ett säkert sätt.

Gällande modellerna finns det också såklart vissa saker som kan vara bra att tänka på när man köper en elsparkcykel till ett barn. Om det handlar om ett litet barn, som kanske är under 12 år, kan det vara bra att försöka hitta en modell som är anpassad för just den målgruppen. Många elsparkcyklar är tämligen stora och höga och kanske inte direkt gjorda för ett mindre barn.

Vad behöver barn hos en elscooter?

Så vad behöver då barn, till skillnad från vuxna, hos en elsparkcykel? Generellt sett är det alltid viktigt med säkerheten för barn. Det kan dessutom vara bra att välja en elsparkcykel som kanske inte har så hög hastighet, så att barnet inte råkar åka för fort och ramla. Ett bra val är en elsparkcykel som har ringklocka, trippla bromsar, LED-belysning och en hastighetsgräns på ca 20 km/h. Då finns all säkerhet som behövs och barnet riskerar inte att ramla och slå sig på grund av höga hastigheter.

Vidare kan barn dessutom behöva speciella storlekar på sina elsparkcyklar om barnet är väldigt kort eller ung. Precis som vi nämnde tidigare kan det i dessa fall vara bra att leta efter en modell som är framtagen för just barn, där både längd och extra säkerhet ligger i fokus.

Finns det längd och viktkrav?

Beroende på vilken elsparkcykel det gäller kan det finnas längd- och viktkrav på dem, men det är i allmänhet bara en rekommendation och något som tillverkaren behöver lista på grund av säkerhetsskäl. Det viktiga är att barnet som ska åka på elscootern inte behöver sträcka sig upp för att nå styret – det kan vara farligt.

Hos oss på Elkicken finns det inte några generella krav för längd eller vikt, förutom att vi har en maxvikt på 120 kg på våra modeller. När du beställer en elsparkcykel från oss till ditt barn får ni själva avgöra om barnet är långt nog och en bra nog koordinationsförmåga för att kunna köra elsparkcykel.

Är det säkert för barn att åka elsparkcykel?

Just säkerheten är något som många föräldrar oroar sig för, och det förstår vi på Elkicken såklart. Just våra modeller är utrustade med alla säkerhetsanordningar som krävs, både enligt lag och enligt våra egna efterforskningar. Vi har utrustad våra modeller med ringklocka, dubbla eller trippla bromsar beroende på modell, belysning, reflex baktill och givetvis hastighetsbegränsningar. För dig som inte vill att ditt barn ska åka för fort kan det vara klokt att välja en hastighetsgräns på 25 km/h eller dylikt.

Som tidigare nämnt måste barn under 15 år alltid ha hjälm på sig, och vi rekommenderar såklart att alla som äger en egen elsparkcykel använder hjälm när de åker – för att minimera risken för skador. Det fungerar alldeles utmärkt att åka med en vanlig cykelhjälm på huvudet, det är bra för både dig och dina medtrafikanter.

Hur fungerar våra modeller för barn?

I dagsläget har vi inte någon specifik modell som är framtagen för barn, men våra modeller EX6, EX8 och EX9 kan givetvis användas av alla åldrar, förutsatt att man är inte är allt för kort och inte når upp till styret. Våra elsparkcyklar är framtagna med innovation, prestanda och flexibilitet i fokus och vi är alltid otroligt måna om att våra modeller ska vara säkra att använda, oavsett om man är barn eller vuxen. Vi har dessutom tagit fram våra modeller med funktionalitet som en av de främsta prioriteringarna, då vi tror på att skapa produkter som faktiskt håller, fungerar och är enkla att använda för alla.

Mer om våra modeller och dess funktioner

Vi ska gå igenom våra modeller lite mer översiktligt nu för att ge dig som förälder, eller dig som barn, en bättre bild av vad vi kan erbjuda och varför våra modeller är så pass säkra för både barn och vuxna.

Batteri

En av sakerna som vi är mest stolta över hos våra modeller är vårt batterihanteringssystem. Vi använder oss av litiumbatterier av typ 18650, vilket är samma modell som Tesla använder i sina elbilar. Batterierna är säkra med hållbar prestanda och när vi har testat dem så håller de precis lika bra prestanda som vid produktionen i upp till fem år framöver, förutsatt att du följer våra instruktioner för att undvika skador på batteriet. En av de främsta fördelarna med våra batterier är säkerheten som finns kring dem. De har bland annat värmeskydd, överbelastningsskydd, kortslutningsskydd och dubbla urladdningsskydd. De är dessutom skyddade mot regn och vatten och det finns ingen risk för att de blir blöta eller förstörda.

Material

Våra modeller EX6 och EX8 är tillverkade av aluminiumlegering, och EX9 är tillverkad av aluminium-magnesiumlegering, vilket innebär att alla våra modeller är otroligt stabila och robusta. De kan dessutom vikas upp till fyra gånger och bli lika stora som ett tangentbord, vilket i sin tur innebär att du kan få plats med din hopvikta elscooter i ryggsäcken. Andra märken, såsom Xiaomi och Ninebot, har inte samma flexibilitet. Denna funktion är perfekt för barn eller ungdomar som gärna vill ta med sig sin elsparkcykel till skolan eller på bussen.

Funktioner

Som vi nämnde tidigare har alla våra elsparkcyklar även de funktioner som krävs enligt lag, och enligt våra tester för säkerhet. Vi har digitala eller mekaniska ringklockor på alla våra modeller, belysning och reflexer samt en LED-skärm där hastighet och batteritid visas. Gasen sitter direkt vid handen vilket gör att du inte behöver ta bort handen från styret för att gasa. Andra tillverkare kan ibland placera gasen i mitten av styret, men det är något som vi inte har på grund av att vi värderar extra säkerhet. Våra modeller har dessutom dubbla, eller till och med trippla bromsar. Ytterligare en funktion som är bra för barn och ungdomar som behöver lite extra säkerhet.

Sammanfattning

Så för dig som vill köpa en elsparkcykel till barn eller ungdom där hemma – spana in vår webshop! Vi jobbar ständigt på att ta fram nya produkter och i framtiden kanske vi dessutom kommer att ha produkter som är optimerade för yngre barn. Om du har någon fråga eller fundering angående våra produkter är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi återkommer så snart vi kan med svar på alla dina frågor och vi finns alltid här för att hjälpa.

Tack för att du väljer oss på Elkicken!